שין ספלינט (Shin splint) היא סוג של דלקת שנגרמת מעומס יתר ושיוצרת כאבים בשוק, ומכאן שמה השני וההרבה פחות נפוץ – דלקת שוקה מדיאלית. יש לכם כאבים בין הברך לקרסול, ואתם עוסקים בפעילות גופנית נמרצת? פה חשדנו. אז מה זה בכלל שין ספלינט, איך הוא נוצר, איך מזהים ואיך מטפלים – כל המידע כאן
שין ספלינט – זיהוי ואבחון
יש מי שיופתעו לגלות שגם היום עדיין לא יודעים להסביר בדיוק את המכניזם של שין ספלינט, ולמעשה אין דרך אפקטיבית לאבחון הדלקת. מכירים את הבעיות שאפשר לאבחן באופן די מדויק, כמו שבר, שלא נדע…? אז זאת לא בעיה כזאת. האבחון מתבסס בעיקר על תשאול של המטופל ועל בדיקה פיזית. מאחר שלרוב מדובר בבעיה שמאפיינת ספורטאים, התשאול נותן לאורתופד או לרופא המטפל בסיס לחשד. לאחר מכן, מגע עם האזור הכואב – אם זה שין ספלינט, לחץ על האזור הכואב אמור לכאוב. אפשר לקוות שהבדיקה הזאת מאתרת את רוב המקרים – אבל אין ספק שיש הרבה טעויות באבחון בנושא הזה. אם אתם ספורטאים שחווים כאבים תדירים בשוק, מומלץ לשמור על הערנות גם בנושא הזה.
טיפול בשין ספלינט?
טיפול בשין ספלינט מבוסס בגדול על הרבה מנוחה, עוד מנוחה, ואך ורק מנוחה. נשמע כיף? לספורטאים זה פחות כיף. מדובר על תקופה ארוכה מאוד – של שבועות ארוכים ואפילו חודשים. הבעיה עם שין ספלינט היא שלרוב, לוקח לספורטאים זמן רב להשלים עם זה שהכאבים העמומים והמתעתעים שהם חווים הם בעיה אמיתית. בשלב הזה, כשכבר יש שין ספלינט, כל הליכה, ריצה, ריקוד וכו', עלולים בהחלט להחמיר את המצב, ושתדעו – יש הרבה לאן להידרדר מכאן. אתם חוששים שיש לכם שין ספלינט? כדאי שתקבעו תור לאורתופד ותפסיקו עם הפעילות הגופנית (או לפחות תורידו הילוך). אתם אמורים להרגיש את הכאב כמעט בכל פעם שתעמדו על הרגל, או אפילו תיגעו בה. בדרך כלל מדובר באזור – ולא נקודה אחת – שכואבת.
גורמי סיכון
ספורטאים, כבר אמרנו? נחדד: כל מי שעושים שימוש מוגבר ברגליים (ופעמים רבות – מי ש"עיגלו פינות" בבניית סרגל המאמצים והגזימו עם העומס): רצים, רקדנים, טיילים ואף הולכים (בדרך כלל הליכה משמעותית – לא הליכה בקניון). קרקע שאינה חלקה כמו בסטודיו עלולה בהחלט להגביר את העומסים על השוקה, ולכן רצים על קרקע פתוחה (לא אספלט או שביל) מסתכנים יותר בבעיה. שינויים משמעותיים בגובה? עוד יותר סיכון. בנוסף, עלינו לציין שנשים סובלות מהבעיה הזאת יותר מגברים (אם כי לא חסרים גברים שסובלים מהבעיה הזאת), ושסובלים בעודף משקל ומפלטפוס גם הם בקבוצת סיכון. אבל כאן צריך להקדיש שורה מיוחדת לטיילים: גם אם אתם בכושר שיא מבחינת ריצה והליכה, אם אתם לא רגילים לשאת משקלים כבדים במהלך הריצה או ההליכה (ותיק על הגב עלול להיות מאוד כבד, אפילו רק בגלל המים) – כל טיול כזה הוא חריגה מסרגל המאמצים. יוצאים לטרק וסוחבים את כל הציוד על הגב? מומלץ לקחת את זה בחשבון בחישוב המרחק וקצב ההליכה.
מניעה – מדרסים אורטופדיים
מדרסים אורטופדיים יסייעו במידה רבה במניעת הבעיה, אבל בואו נסביר בדיוק על מה מדובר: מדרסים אורטופדיים בהתאמה אישית יבלמו את הזעזועים ביעילות, אבל עדיין – סרגל המאמצים מחייב כל ספורטאי, ושין ספלינט הוא רק אחת ממגוון בעיות שעשויות להתפתח אצל ספורטאים – נוסף על דורבן, יבלות ברגליים, ועוד. מדרסים אורטופדיים מסייעים במניעה של כולם, אבל הם לא יעילים בדיעבד. כלומר, אם כבר יש לכם שין ספלינט – מחכים לכם, כנראה, כך או אחרת, חודשים של מנוחה. עם זאת, לא מאוחר מדי למנוע את הפעם הבאה – לכן אנחנו מזמינים אתכם לקבוע פגישת ייעוץ לפני שאתם חוזרים להתרוצץ כמו שספורטאים אוהבים לעשות.
תנו לנו לעזור לכם להתמיד בספורט האהוב עליכם 😊