מדרסים לכדורסלנים
כדורסלנים מקצוענים נוטים לקפוץ הרבה לגובה – וכמו שכל מי שמתעסק עם ספורט יודע, קפיצות לגובה גורמות לנחיתות שמזעזעות כף הרגל – ואת כל מה שמעליה. איך מדרסים אורטופדיים בהתאמה אישית יעזרו לכדורסלנים, ואיפה הם לא יעזרו? כל התשובות כאן
מדרסים לכדורסל
כדורסלנים מקצוענים נוטים לקפוץ הרבה לגובה – וכמו שכל מי שמתעסק עם ספורט יודע, קפיצות לגובה גורמות לנחיתות שמזעזעות כף הרגל – ואת כל מה שמעליה. איך מדרסים אורטופדיים בהתאמה אישית יעזרו לכדורסלנים, ואיפה הם לא יעזרו? כל התשובות כאן
כדורסל – ריצות, קפיצות ומה שביניהן
כמו שכתבנו במקומות אחרים בבלוג שלנו ובמאמרים הרפואיים, במהלך ריצה העומס על כפות הרגליים גדל עד פי 3 ממשקל הגוף – וזה אומר שבמהלך ריצה, כף רגלו של רץ השוקל 50 קילו מתמודדת עם עומס השווה ל-150 קילו. נשמע הרבה? זה באמת הרבה. הגוף, לרוב, יודע להתמודד עם זה – מערכות בלימת הזעזועים הטבעיות שלנו בנויות להתמודד עם עומסים כאלה. אבל מצד שני, לפעמים העומס כבד מנשוא, ואז שלל בעיות יכולות להתפתח. תוסיפו קפיצות לגובה וזוויות נחיתה שונות ומשונות – ותקבלו סבירות גבוהה לאחת משלל פציעות הספורט האפשריות. הפתרון שמציעים לכם בדרך כלל הוא מדרסים בהתאמה אישית. יהיה גם מי שיגיד לכם שעם מדרסים בהתאמה אישית אתם תוכלו לקפוץ גבוה יותר. האם זה נכון? המשיכו לקרוא.
כדורסל, פלטפוס ומדרסים – מה קודם למה?
או קיי, הבנו שכדורסל הוא ספורט שמעמיס על כפות הרגליים. אז מה קורה לכדורסלן שסובל מפלטפוס? האם בכלל אפשר להיות כדורסלן עם פלטפוס? למי שיש ספק, התשובה היא חד משמעית כן. למעשה, סביר להניח שרוב הכדורסלנים, כמו רוב האוכלוסייה, סובלים מבעיות ביו-מכניות כאלה ואחרות. "או קיי," אתם אומרים, "אבל אין סיכוי שכדורסלן עם פלטפוס יכול לקפוץ לאותם גבהים של כדורסלן עם קשת כף רגל תקינה. ובכן, תתפלאו – פלטפוס לא משפיע על גובה הקפיצה וגם לא על המרחק שלה. אדרבא, מבחינת ביצועי הקפיצה – אין הבדל משמעותי בין כדורסלנים עם או בלי פלטפוס. אולי יפתיע אתכם גם לגלות שגם מדרסים בהתאמה אישית או אביזרים אורתופדיים אחרים לא ממש משנים את התמונה: עם או בלי פלטפוס, עם או בלי מדרסים, עם או בלי נעליים אורטופדיות – אתם תקפצו בערך לאותו גובה.[1] מעניין למדי, ההבדל העיקרי שנמצא בין כדורסלנים עם פלטפוס לכדורסלנים בלי פלטפוס, הוא שכדורסלנים עם פלטפוס נוטים להפעיל פחות כוח במפרק הירך, ולכופף את הקרסול מעט פחות בזמן הזינוק. מעניין לגלות גם שכדורסלנים עם פלטפוס נוטים להיות עם מסת שריר גבוהה יותר ממסת השריר של כדורסלן עם קשת תקינה – מה שעשוי להצביע על כך שמדובר במנגנון פיצוי. אכן, לגוף יש דרכים נסתרות לתקן בעיות שהוא מתמודד איתן באחת.
אז איך מדרסים לכדורסלנים עוזרים בכלל?
למרות שלפי המחקר הזה מדרסים לכדורסלנים לא מסייעים לשפר את הביצועים (בניגוד למחקרים שמצאנו במקרה של מדרסים לכדורגלנים), עדיין מומלץ לכדורסלנים להצטייד במדרסים בהתאמה אישית. סיבה משנית היא שיפור הביצועים, שכן למרות מסקנות המחקר, צריך לזכור שהוא בדק חלק מאוד ספציפי מהביצועים של כדורסלנים. אבל הסיבה החשובה יותר הוא מחיר הטעות: דריכה לא טובה אחת יכולה להשבית את הכדורסלן הטוב ביותר למשך חודשים ארוכים, ובמקרים קיצוניים גם לסיים לו את הקריירה. מדרסים בהתאמה אישית מאפשרים יותר מקום לטעויות – הם סופגים חלק ניכר מהזעזועים שאמורים להגיע לכף הרגל, וזאת לבדה סיבה מספיק טובה לכדורסלן להשתמש במדרסים בזמן משחקים.
[1] https://jfootankleres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13047-019-0334-1